Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΝΕΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ...



Για διασυρμό και λοιδορία του ελληνικού ποδοσφαίρου κάνει λόγο σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΠΟ, λίγη ώρα μετά την ψήφιση του αθλητικού νόμου.

Παράλληλα η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η οποία αντέδρασε λόγω της ψήφισης του άρθρου 19 και τις αυξημένες αρμοδιότητες της ΕΕΑ, προειδοποίησε για τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η εξέλιξη για τους συλλόγους και την εθνική ομάδα.

Πάντως η ΕΠΟ ξεκαθάρισε  ότι επιλέγει να μην τραβήξει το θέμα στα άκρα και να διασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ποδοσφαιρική «οικογένεια».

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

«Με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν το τελευταίο διήμερο στο ελληνικό κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του σχεδίου νόμου για τον αθλητισμό, από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανακοινώνονται τα εξής:

Αυτό που έχει γίνει απολύτως κατανοητό είναι πως η διήμερη αυτή συζήτηση είχε ως κύριο στόχο της την προσπάθεια διασυρμού και λοιδορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου και της ΕΠΟ, την εκτόξευση λάσπης και αβάσιμων κατηγοριών άνευ ουσίας και μόνο για λόγους εντυπώσεων.

Ωστόσο, επειδή όλα έχουν όρια και ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια, οφείλουμε να ενημερώσουμε για ό,τι ακριβώς έχει συμβεί όλο αυτό το διάστημα και ποια ήταν η στάση και θέση της ΕΠΟ και του ελληνικού ποδοσφαίρου έναντι του σχεδίου νόμου που συζητήθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή.

Από την πρώτη στιγμή η ΕΠΟ δεν επέλεξε το δρόμο της σύγκρουσης, αλλά αυτόν του διαλόγου και της συνεννόησης. Μετά από σειρά συζητήσεων και την παρουσίαση του νόμου στην Ομοσπονδία εκ μέρους της πολιτείας, και ειδικότερα το άρθρο 19 που αφορά στις αρμοδιότητες των κρατικών οργάνων για τον έλεγχο του ποδοσφαίρου, η ΕΠΟ με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου στις 2-2-2012 (Δ.Σ. Νο 46) επίσημα αντιπρότεινε άρθρο (77Β του ν. 2725/1999) περί των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Το άρθρο αυτό (διαβάστε εδώ) περιλαμβάνει διατάξεις για την πλήρη κατοχύρωση του δημοσίου συμφέροντος και τον διαχωρισμό των ενεργειών της ΕΕΑ από αυτές της ΕΠΟ, καθώς η Ομοσπονδία ήταν ανέκαθεν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και των, σε υπεράσπισή του, ελέγχων από κρατικές αρχές, προτείνοντας βαρύτερες από την Πολιτεία ποινές, με βαρύτερη όλων, τη διάλυση ΠΑΕ που παραβαίνουν τις διατάξεις των νόμων.

Η θέση αυτή της ΕΠΟ είναι διαχρονική και πάγια σε αντίθεση με την τακτική της Πολιτείας που απέφευγε πάντα να παρεμβαίνει στις ΠΑΕ που παρουσίαζαν προβλήματα, μεταφέροντας την ευθύνη στο οργανωμένο ποδόσφαιρο (βλ. ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες και υποθέσεις καλοκαιριού 2011 σε σχέση με την τακτική κρατικών αρχών που απέφευγαν να ενημερώσουν την ΕΠΟ).

Η Ομοσπονδία διαβίβασε το άρθρο στην ΓΓΑ, ώστε να αποτελέσει τη βάση συνεννόησης μεταξύ της Πολιτείας και της ΕΠΟ, με σκοπό και το δημόσιο συμφέρον να διαφυλαχθεί στο έπακρο και προβλήματα με τις διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές να μην προκληθούν.

Παρουσιάστηκε δε στην Πολιτεία εκ μέρους της Ομοσπονδίας σχέδιο διάταξης που περιείχε ποινές βαρύτερες των προβλεπόμενων στην αρχική εκδοχή του σχεδίου νόμου και ειδικώς στο άρθρο 19.

Η ΕΠΟ διαμόρφωσε το προτεινόμενο άρθρο 77β με βάση τις νέες ρυθμίσεις και το απέστειλε εκ νέου στη ΓΓΑ ώστε και την ύστατη στιγμή να προληφθούν εντάσεις. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι οι πειθαρχικές ποινές μπορούν να διαμορφωθούν άμεσα, για την αδειοδότηση του Απριλίου 2012, να ψηφιστούν από το ΔΣ της ΕΠΟ (στην αυριανή του συνεδρίαση 16-2-2012) και να ισχύσουν στη διαδικασία. Μάλιστα, έχει ήδη ετοιμάσει (διαβάστε εδώ) το νέο άρθρο που θα συμπεριληφθεί στον Πειθαρχικό Κώδικα και θα έχει άμεση ισχύ.

Η ΕΠΟ επιμένει στη θέση της ότι ο έλεγχος για το δημόσιο συμφέρον πρέπει να γίνεται από κρατικές αρχές που έχουν και τις ανάλογες υποδομές (ΕΕΑ, Υπουργείο Ανάπτυξης, ΕΥΠ κ.λ.π.), να πιστοποιείται από αυτές η παράβαση, να αποστέλλεται στην Ομοσπονδία αιτιολογημένη και η ΕΠΟ να επιβάλλει τις πειθαρχικές κυρώσεις που ήδη παρουσιάσαμε.

Για όσους δεν μπορούν να κατανοήσουν τι ακριβώς συμβαίνει παγκοσμίως, απλώς επισημαίνουμε ότι η ΕΠΟ είναι η μόνη που μπορεί να διαφυλάξει την παρουσία του ελληνικού ποδοσφαίρου στη διεθνή ποδοσφαιρική οικογένεια. Εμείς, ως Ομοσπονδία, επιλέγουμε την παραμονή μας στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ποδοσφαιρική οικογένεια».
ΠΗΓΗ. zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου