Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

NEA EΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ.(ΛΟΒΕΡΔΟΣ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ-ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ)




Το ΠΑ.ΣΟ.Κ κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες συσπείρωσης. Αυτό είναι η αλήθεια!

Λοβέρδος-Βενιζέλος συνέπραξαν με σκοπό την ενότητα του κόμματος με μεσολαβητή τον Κ.Σκανδαλίδη(συνεκτικό κρίκο σε όλες τις κρίσεις που βίωσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ την τελευταία δεκαετία! )
Πιο κάτω παρουσιάζεται όλο το ενδιαφέρον ρεπορτάζ για την σύμπραξη των "αρχηγών" του κόμματος
εν τη απουσία (παντοτε) του Γ.Παπανδρέου...
αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό δεν ξέρω εαν θα δούμε, αλλά  ωστόσο η ένωση ισχυρών προσώπων θα σημάνει και άυξηση των πεσμένων ποσοστών του μέχρι πρόσφατα κυβερνώντος κόμματος...
πηγή: tanea-online.gr

Νέα δεδομένα στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί η χθεσινή συμφωνία Ανδρέα Λοβέρδου - Ευάγγελου Βενιζέλου για την απόσυρση του πρώτου από την κούρσα της διαδοχής και τη στήριξη του δευτέρου για τη διεκδίκηση του προεδρικού αξιώματος στο πλειοψηφούν κόμμα. Η συμφωνία των δύο - που, όπως λένε κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσε να οδηγήσει και σε μια βελούδινη διαδοχή στο κόμμα - ουσιαστικά επιτεύχθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, έπειτα από επίπονες προσπάθειες του Κώστα Σκανδαλίδη ο οποίος έπαιξε τον ρόλο του διαμεσολαβητή. Ασκεί δε ήδη έντονη πίεση στον Γιώργο Παπανδρέου να αναλάβει πρωτοβουλία για έξοδο του ΠΑΣΟΚ από τη δίνη της κρίσης στην οποία έχει περιπέσει, δεδομένου ότι στις δηλώσεις τους επικαλέστηκαν την κρισιμότητα της κατάστασης και την αναγκαιότητα να καλυφθεί το κενό ηγεσίας που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ. «Θα πορευτούμε μαζί. Η παράταξή μας δεν αντέχει νέες διαιρέσεις. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και η σταθερότητα, τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές, προϋποθέτει την ενότητα της δημοκρατικής παράταξης, την ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Και εμείς οι δύο αυτή την ενότητα μπορούμε να την εγγυηθούμε», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συμπλήρωσε λέγοντας: «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναγίνει το ταχύτερο δυνατόν ένας συλλογικός δημοκρατικός φορέας πολιτικής σταθερότητας και προοπτικής. Για να συμβεί αυτό πρέπει επειγόντως το ίδιο το ΠΑΣΟΚ να σταθεροποιηθεί εσωτερικά. Να αποκτήσει προοπτική, για να μπορέσει να μιλήσει πειστικά για την προοπτική της χώρας. Αλλιώς η Ελλάδα κινδυνεύει να εγκλωβιστεί στη μεγαλύτερη πολιτική αυταπάτη και ψευδαίσθηση της τελευταίας πεντηκονταετίας.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επιστρέφει σήμερα από το Ισραήλ, έχει καταστήσει σαφές μέσω του εκπροσώπου Τύπου Παν. Μπεγλiτη, ότι "ισχύουν οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου", αναφορά που δημιούργησε την αίσθηση ότι ο κ. Παπανδρέου απορρίπτει παράκαμψη του χρονοδιαγράμματος και επιτάχυνση των διαδικασιών για ανάδειξη του νέου αρχηγού. Ωστόσο η άφιξη σήμερα στην Αθήνα του κ. Παπανδρέου και μια πιθανή συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα. Οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί στις Βρυξέλλες και χθες συνομίλησαν τηλεφωνικά αλλά όπως έγινε γνωστό το αντικείμενο των συνομιλιών δεν ήταν οι εσωκομματικές εξελίξεις. Ο κ. Βενιζέλος απέφυγε να τον ενημερώσει ότι βρισκόταν σε πορεία σύγκλισης με τον κ. Λοβέρδο, έπειτα από σχετική παράκληση του υπουργού Υγείας.
Σε εκκρεμότητα τελεί και πιθανή συνάντηση των κ.κ. Βενιζέλου και Λοβέρδου με τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Ο υπουργός Υγείας θα επεδίωκε χθες το βράδυ να συνομιλήσει με τον κ. Χρυσοχοΐδη με την πρόθεση να ενταχθεί κι αυτός στο "κίνημα σωτηρίας" της παράταξης στη λογική ότι όσο παρατείνεται το κενό εξουσίας το ΠΑΣΟΚ φθίνει διαρκώς.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των κ.κ. Βενιζέλου - Λοβέρδου επιδιώχθηκαν τηλεφωνικές επαφές με τους Θεόδωρο Πάγκαλο, Βάσω Παπανδρέου, Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση, Χρήστο Πρωτόπαπα, Πέτρο Ευθυμίου και αριθμό βουλευτών. Οι πρώτες αντιδράσεις ήταν θετικές, με εξαίρεση ίσως τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Γ. Ραγκούση, ο οποίος φέρεται να δήλωσε: «Ακουσα και επιφυλάσσομαι».
Η ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ. Σήμερα ενδέχεται να υπάρξει επικοινωνία και με τους Χρ. Παπουτσή και Χ. Καστανίδη, καθώς και με τη Λούκα Κατσέλη, η οποία αφήνει να εννοηθεί ότι θα διεκδικήσει σοβαρά τη στήριξη του «προεδρικού» μπλοκ στην περίπτωση που δεν θα είναι υποψήφιος ο Γ. Παπανδρέου. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ανέφερε ότι η συμφωνία ήταν «αναμενόμενη», αλλά «δεν αλλάζει τις δικές της αποφάσεις, όποιες και αν είναι αυτές». Επισήμανε πάντως ότι «πρέπει να ισχύσουν οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου».
Αργά χθες το βράδυ κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι Λούκα Κατσέλη - Χ. Καστανίδης - Χρ. Παπουτσής συναντήθηκαν για να συζητήσουν το τι θα πράξει η πλευρά των «προεδρικών».
Πληροφορίες φέρουν τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα να παίζει τον ρόλο του μεσολαβητή προς την πλευρά του κ. Παπανδρέου, ώστε να αποφευχθούν εντάσεις και να υπάρξει ενωτική στάση απέναντι στο αίτημα για επιτάχυνση των διαδικασιών. Ο κ. Ρέππας φέρεται να έχει μεταφέρει προς την άλλη πλευρά ότι ο κ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να φύγει, αλλά επιθυμεί αυτό να γίνει συντεταγμένα και χωρίς να «τσαλακωθεί».
Πάντως, ερώτημα είναι το πώς θα συμπεριφερθεί η ομάδα των στελεχών του στενού πυρήνα του κ. Παπανδρέου, τα οποία, όπως φαίνεται, δίνουν τις τελευταίες ημέρες μάχη οπισθοφυλακής επιχειρώντας να αποτρέψουν την αποχώρησή του...

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ.Επί του πρακτέου τώρα, για να αποφασιστεί αλλαγή του χρονοδιαγράμματος για ανάδειξη νέου ηγέτη στο ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να συνέλθει εκ νέου το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο - όπως είναι γνωστό - είχε αποφασίσει να στηθούν κάλπες για την εκλογή του προέδρου του κόμματος στις 18 Μαρτίου. Σε περίπτωση που αλλάξει το χρονοδιάγραμμα, το νωρίτερο που μπορεί να πραγματοποιηθούν εκλογές από τη βάση για την ανάδειξη ηγεσίας είναι η Κυριακή 19 Φεβρουαρίου.

«Το προξενιό». Επί... ουδετέρου εδάφους, στο πολιτικό γραφείο του Κώστα Σκανδαλίδη στην οδό Σίνα 17, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης η καθοριστική συνάντηση Βενιζέλου - Λοβέρδου, που κατέληξε στη γνωστή συμφωνία. Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες επαφές του Κ. Σκανδαλίδη με το σύνολο σχεδόν των κορυφαίων στελεχών, και των δύο πρωταγωνιστών, προκειμένου να κάνει πίσω ο Α. Λοβέρδος και να προκριθεί ως κοινός υποψήφιος ο Ευ. Βενιζέλος. Οι περισσότερες συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο γραφείο του στην οδό Σίνα.
Ουσιαστικά κέρδισε τον ρόλο του μεσολαβητή, δηλώνοντας εξαρχής ότι δεν έχει φιλοδοξίες - αναφορά που παρέπεμπε ευθέως στη συμμετοχή του στην κούρσα της διαδοχής του 2007. Με αυτή την ιδιότητα απέκτησε συνομιλητές και στο περιβάλλον τού κ. Παπανδρέου. Συχνότεροι από αυτούς ήταν ο Δ. Ρέππας και ο Μ. Παπαϊωάννου.
Σ' αυτή τη φάση, είχε εκφράσει αρκετά νωρίς την υποστήριξή του στον Ευ. Βενιζέλο.
Σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Α. Λοβέρδου να μην είναι υποψήφιος στην κούρσα της διαδοχής έπαιξε ένα δείπνο που είχε με τον Κ. Σκανδαλίδη δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση της Πέμπτης.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Σκανδαλίδης είχε παίξει μεσολαβητικό ρόλο και στην εκλογή του 1996, όταν ο Κ. Σημίτης επικράτησε του Α. Τσοχατζόπουλου. Την εποχή εκείνη ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου